Patshull Road, NW5

Overview

  • Extension and refurbishment
  • Windows
  • Exterior brickwork replacement

The existing building properties on Patshull Road fall within the Bartholomew Estate Conservation Area.

The prevailing character is residential with three storey semi-detached villas and terraces with narrow plot widths, shallow front gardens and larger rear gardens.

Some front elevations incorporate special features such as brick dressings and decorative patterning, delicate pilasters and composite capitals at ground floor. Decorative metal balconettes at first floor are also featured throughout this stretch of the street.

Gaps between buildings are an aspect providing street views towards the rear. At the rear, the majority of houses host extensions and/or conservatories. This Project is a three- storey semi-detached house that lies on the south-east side of Patshull Road.

It is constructed from yellow London stock bricks with timber sash windows, arched windows at second floor and a metal balconette at first floor. On the west side of the building, a passage leads directly to the back garden which itself adjoins to the gardens of neighbours.

At the rear, a bricked infill side return extension with a sloping tiled roof is located on the ground floor.

The aim was to refurbish and enlarge the building to make it a more usable modern family home, re-orientated to relate better to the rear garden area. The best features of the original house were preserved and contrasted with a contemporary treatment to the new elements.

There was no significant alteration in its appearance from the street. The main alterations were at the rear of the building, with very modest change at the side. The existing side return infill extension was demolished and replaced with a new ground floor bricked extension.

The new structure  extends slightly further out into the garden, aligning with the edge of the existing rear offshoot. A key feature of the new extension was the glazed sloping roof that sits in the same location as the prior existing tiled one, allowing additional natural light to reach further into the living space. The roof from the glazing until the end of the extension is flat.

To emphasize the connection of the house with the back garden, three floor to ceiling timber sliding doors are located at the rear of the extension providing views and access. The stepping to the garden was also removed and replaced with new steps of timber construction with less visual impact to the garden. The treatment thus allows the rear garden to become an integrated element of the home, highly visible all year round, and an extension of the living space in the warmer months     

Internally the new rear space amalgamates with an existing room to form a combined kitchen, dining and living space. In order to enlarge this important family space, the walls of the existing offshoot on the west side at ground floor were demolished and the passage to the garden closed up.

Thus, the rarely used side passage became part of the internal space at ground floor. A short length of the side passage nearer the street was also raised in height and roofed over to provide an enlarged WC and utility area. This new alteration at the side of the building does not impact in any significant way on the existing street views of the house.    

 In addition, the design sought to replace the existing rear window at first floor under the existing roof terrace with a new larger opening that  incorporates a fixed glazed panel and a smaller openable window of timber frame construction.

This new feature matches the proposed floor to ceiling sliding doors at ground floor creating an overall sense of cohesion to the rear extension, in place of the disjointed composition that  existed before. A new high level window was also installed for the flank wall of the offshoot at first floor level.

All new exterior walls were faced with yellow reclaimed London stock bricks to match the original appearance of the building, to harmonise with the host building and not detract from the character of the Conservation Area.